Italská kapustičková polévka
Než se na posledním kroužku tohoto roku, který bude 12.12, pustíme do pečení cukroví, připravil jsem si pro děti recept na vydatnou polévku. Tato polévka dost připomínala italskou polévku minestrone, nechyběla zelenina, rajčata, a místo těstovin jsme použili pšenici dvouzrnku, která ji výživově obohatila.
Pšenice dvouzrnka je předchůdkyní dnešní pšenice, která ji na našem území nahradila někdy v 6. století a to především kvůli vyšším výnosům. Dodnes si dvouzrnka zachovala svou přirozenost a není šlechtěná. Má skvělé vlastnosti - jednak má oproti klasické pšenici mnohem kvalitnější zrno s vyšším obsahem bílkovin, obsahuje zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, ale hlavně je lehce stravitelná. Na její lepek mohou dobře reagovat i celiaci. V kuchyni má široké využití. Vařená se výborně hodí do salátů, masových, zeleninových směsí, jako příloha, do karbanátků, placiček, do polévek apod.
Na děti čekalo spoustu krájení zeleniny, to jim jde na jejich věk velice dobře, pak už se pustily do vaření samotné polévky. Všichni krásně spolupracovali, ochutnávali a také uklízeli pracoviště, což je vždy součástí kroužku. Posuďte sami z fotek a videa, které jsem umístil na
instagram, jak jsou děti šikovné.